Čas na Kafeprasárničku

prosince 19, 2016


Prosím všechny gurmány, baristy, kávičkáře a milovníky dobré, kvalitní a čerstvě namleté kávy s tak silným aroma, které se line z kuchyně přes obývák a otevřeným oknem vniká do ulice, kde se pocestní zastavují, aby se nadechli slastné vůně a následně zrychlili a nesměřovali svůj krok ku místní kavárně, aby raději dál nečetli...
...neboť toto je návod na kávu pro ty, kteří si výše zmíněné vychutnat nemohou či nechtějí.
Také já jsem patřila a stále patřím k milovníkům dobré silné kávy, jenže osud mé zálibě nepřál a já jsem tak byla nucena hledat alternativy dobrého kafíčka. Jak se to stalo? Těhotenství se stalo…

„Gratuluji, budete maminka!“ rozplývala se doktorka a zuřivě vyplňovala zbrusu novou těhotenskou průkazku.
„Jéééé, to je skvělé….a můžu pít kafe?“ otázala jsem se, když jsem dosedla ke stolečku proti ní.
V tu chvíli jsem čelila doktorčinu obočí, které mále prorazilo strop a pak se stáhlo do nesouhlasné až útočné pozice: „V zásadě ano,“ řekla nevrle, „ale já bych vám to nedoporučovala.“ Načež mi dala svou výraznou obličejovou mimikou najevo, že pokud si loknu kávy, bude ze mě špatná matka.
„Ale víte, když já má nízký tlak a…“ nechtěla jsem se vzdát bez boje.
„Ne!“ štěkla na mě ta milá dáma.
„Aha… tak já to tedy pít nebudu,“ řekla jsem pokorně a vycouvala z ordinace. 
A to byl konec kávových seancí. Tedy skoro.

Protože jsem děvče zvídavé, projížděla jsem internet zleva doprava, abych našla nějaké relevantní informace o tématu kofein versus plod, když tu jsem narazila na velice hodnotnou a povznášející diskusi těhotných žen, kterými třískaly hormony ode zdi ke zdi. Vzájemně se slovně napadaly, vyhrožovaly si a vyhlašovaly válku právě kvůli pití kávy v požehnaném stavu. A mezi tím skvostem jsem narazila na radu maminky, aby těhotné pily náhražku kávy. Bingo!

Čímž se konečně dostáváme k podstatě pudla a základnímu receptu na Kafeprasárničku. Úplně a zcela jsem kávu nevynechala, ale výrazně ji zredukovala. Ovšem musím vás předem varovat. Následující recept vyžaduje alespoň desetiletou praxi v oblasti baristiky či gastronomie, takže vyhrnout rukávy, obléct zástěru a jdeme na to:

Do jednoho menšího šálku (né půllitrového hrnce -přeci jen je to stále "kafe") přistane:
1 lžička Caro (ano, je to nutné)
1 lžička rozpustné kávy (ano, je to hnus, ale nedá se nic dělat)
1 trošinka skořice mleté (hlavně tam necpěte celou, proboha!)

A kdo chce zemřít bídnou smrtí, si do kávy může přidat ještě cukr či mléko ( edukativní medailónek zde: http://www.cordeus.cz/sluzby/zdrava-vyziva-metabolic-balance/pro-dobry-pocit/nebezpeci-kombinace-cerne-kavy-a-tuku-z-mleka-slehacky-ci-smetany/  - doufám, že to není pravda, nebo to mám už spočítané)
Sami vidíte, že recept není pro začátečníky a žádá si jisté zkušenosti. Přesto vám přeji úspěšné pokusy při vyrábění tohoto báječného nápoje a pokud by vás zajímaly i další poklady z mé tajemné a lehce laboratorní kuchyně, dejte vědět.









You Might Also Like

0 komentářů

Prosím, zde zanechte zprávy a buďte zdrávi ♡

Se může též líbiti...

Pan Paprika

Můj muž je Maďar. A s Maďary se to má tak, že jim v žilách koluje pálenka a místo lymfy mají paprikový krém. Uvažujete-li o tom, že si ...

Je libo info o novém článku?