Čas na Kafeprasárničku
prosince 19, 2016Prosím všechny gurmány, baristy, kávičkáře a milovníky dobré, kvalitní a čerstvě namleté kávy s tak silným aroma, které se line z kuchyně přes obývák a otevřeným oknem vniká do ulice, kde se pocestní zastavují, aby se nadechli slastné vůně a následně zrychlili a nesměřovali svůj krok ku místní kavárně, aby raději dál nečetli...
...neboť toto je návod na kávu pro ty, kteří si výše zmíněné vychutnat nemohou či nechtějí.
Také já jsem patřila a stále patřím
k milovníkům dobré silné kávy, jenže osud mé zálibě nepřál a já jsem tak byla nucena
hledat alternativy dobrého kafíčka. Jak se to stalo? Těhotenství se stalo…
„Gratuluji, budete maminka!“ rozplývala se doktorka a zuřivě vyplňovala zbrusu novou těhotenskou průkazku.
„Jéééé, to je skvělé….a můžu pít kafe?“ otázala jsem se,
když jsem dosedla ke stolečku proti ní.
V tu chvíli jsem čelila doktorčinu obočí, které mále
prorazilo strop a pak se stáhlo do nesouhlasné až útočné pozice: „V zásadě ano,“ řekla nevrle, „ale já bych vám to nedoporučovala.“ Načež mi dala svou
výraznou obličejovou mimikou najevo, že pokud si loknu kávy, bude ze mě špatná
matka.
„Ale víte, když já má nízký tlak a…“ nechtěla jsem se vzdát
bez boje.
„Ne!“ štěkla na mě ta milá dáma.
„Aha… tak já to tedy pít nebudu,“ řekla jsem pokorně a
vycouvala z ordinace.
A to byl konec kávových seancí. Tedy skoro.
Protože jsem děvče zvídavé, projížděla jsem internet zleva
doprava, abych našla nějaké relevantní informace o tématu kofein versus plod, když tu jsem
narazila na velice hodnotnou a povznášející diskusi těhotných žen, kterými
třískaly hormony ode zdi ke zdi. Vzájemně se slovně napadaly, vyhrožovaly si a
vyhlašovaly válku právě kvůli pití kávy v požehnaném stavu. A mezi tím skvostem
jsem narazila na radu maminky, aby těhotné pily náhražku kávy. Bingo!
Čímž se konečně dostáváme k podstatě pudla a základnímu
receptu na Kafeprasárničku. Úplně a zcela jsem kávu nevynechala, ale výrazně ji zredukovala. Ovšem musím vás předem varovat. Následující recept
vyžaduje alespoň desetiletou praxi v oblasti baristiky či gastronomie, takže vyhrnout rukávy, obléct zástěru a jdeme na to:
Do jednoho menšího šálku (né půllitrového hrnce -přeci jen je to
stále "kafe") přistane:
1 lžička Caro (ano, je to nutné)
1 lžička rozpustné kávy (ano, je to hnus, ale nedá se nic
dělat)
1 trošinka skořice mleté (hlavně tam necpěte celou,
proboha!)
A kdo chce zemřít bídnou smrtí, si do kávy může přidat ještě
cukr či mléko ( edukativní medailónek zde: http://www.cordeus.cz/sluzby/zdrava-vyziva-metabolic-balance/pro-dobry-pocit/nebezpeci-kombinace-cerne-kavy-a-tuku-z-mleka-slehacky-ci-smetany/ - doufám, že to není pravda, nebo to mám už spočítané)
Sami vidíte, že recept není pro začátečníky a žádá si jisté
zkušenosti. Přesto vám přeji úspěšné pokusy při vyrábění tohoto báječného
nápoje a pokud by vás zajímaly i další poklady z mé tajemné a lehce
laboratorní kuchyně, dejte vědět.
0 komentářů
Prosím, zde zanechte zprávy a buďte zdrávi ♡