Malý průvodce rakouským gastro-peklem

července 29, 2017


Máme tady sobotu, což znamená, že půlka národa míří na vysněnou dovolenou do Chorvatska.

Kolona u Vídně se táhne krokem. Rádio Blaník už nemá dosah, a tak se autem line melodie lehce chrochtavé němčiny. Otec rodiny začíná nespokojeně oddychovat a prsty bubnuje do volantu. Je horko a řízky došly už u Brna. By do toho kopl. Pomalu přichází hlad.


Děti otravují, že chtějí do Prátru. Nic nebude. Chtěli jste k moři, ne? Tak buďte zticha, Prátr bude příště. Otec nasupeně vypíná dojemný song Ich lass für dich das Licht an. Bože, to se nedá poslouchat! Mámo, dej tam nějaké cédéčko. A vzduch prosytí dětské hlasy. Krávy, krávy, jak si vlastně povídáte, krávy, krávy, jakou máte řeč. Bubububububůůůůů. Otec začne vzpomínat na svoje bezstarostné mládí, kdy byl svobodný a bezdětný.

Hlad se stupňuje stejně jako kňourání nudících se dětí. Rodinka zaparkuje škodovku před motorestem Rosenberger a udělá několik vtípků na Rosenberga. Haha, Rosenberg, chápeš to? Budeme jíst u pornohvězdy! hahaha... načež jdou čelit záludnostem rakouského jídelního lístku. 

A protože je mi toho chudáka táty i mámy opravdu líto, rozhodla jsem se jim tu cestu trochu ulehčit a nabídnout velice rychlý přehled jídel, které v menu potkají a nebudou muset zdržovat ostatní ve frontě hlasitým dohadováním, co že to je Tafelspitz a proč je to ksakru tak drahý.

Tak jdeme na to...

Vorspeise (předkrmy)

Leberknödelsuppe (polévka s játrovými knedlíčky) - Víme, známe…tohle od nás určitě Rakušané obšlehli. Hovězí vývar s jedním či dvěma knedlíky o velikosti tenisového míče.

Frittatensuppe – Opět hovězí vývar s nudličkami z palačinkového těsta. Já vím, zní to zvláštně, ale špatné to není. Zkuste to a uvidíte, že nekecám.


Hauptspeise (hlavní jídlo)

Wiener Schnitzel (vídeňský řízek) – Tak jasně. Klasika. Řízek bývá vyklepán do velikosti pizzy a usazen na půl kilo hranolek. Lepší restaurace do něj navíc zapíchnou malou vlaječku, aby bylo jasné, jak moc jsou pyšní na svůj národní pokrm. K vídeňáku se obvykle servíruje kečup, aby dostal žaludek co proto.

Pokud si říkáte, že to je už příliš fritovaného na centimetr čtvereční, tak koukněte k vedlejšímu stolu a zjistíte, že Rakušané jedí bez uzardění řízek s rýži, případně řízek s rýži vylepšený zašedlým hráškem. A s brusinkovou marmeládou, protože to je ovoce a ovoce jsou vitamíny. To je verze pro mámu dietářku.

Grill Teller (grilovaný talíř) – Je libo hovězí, vepřové, kuřecí nebo opečený buřt? A proč ne všechno najednou? Jste přeci v Rakousku! V zemi, kde se nemožné stává skutečností. A hranolky k tomu. Aaaaaa….? Jasně, kečup. Poslední vůli sepsanou máte?

Leberkäse (sekaná) – To máte tak, když je spěch a není čas vysedávat po hospodách, tak si u prvního stánku či v běžném obchodu typu Spar koupíte Leberkäse čili sekanou. Podává se běžně v housce s….? Bingo! S kečupem, ale i s hořčicí – to je verze pro fajnšmejkry. Když se člověku sekaná ojí, tak si může dát verzi Leberkäse mit Käse – sekanou se sýrem. V restauracích se sekaná podává s přílohou (nejčastěji s hranolkami) a ten, kdo chce zemřít v bolestech, si může dát sekanou v trojobalu jako řízeček. Třeba s kečupem.

Rindsgulasch mit Knödel (hovězí guláš s knedlíkem) – Pochopitelně i Rakušané mají svojí podobu guláše. Sice Maďar chytne kopřivku, už když ho zahlédne napsaný na jídelním lístku, ale za sebe musím říci, že to není zas až tak špatné. Jenomže já jsem vděčný strávník vycvičený z české školní jídelny, takže... 
Jak jste si všimli v názvu, guláš se podává s knedlíkem. Přesněji řečeno - právě s jedním knedlíkem. Tyrolským tenisovým míčkem, který spolehlivě zasytí, ačkoliv na to, chudáček opuštěnej, vůbec nevypadá. A to zelené, co z něj čouhá, to je prosím petrželka, tak se toho nebojte. Jestli se vám při krájení knedlíku podaří udržet veškerou omáčku a maso na talíři, dejte si high five se spolustolovníky, protože jste borci, nebo chirurgové a máte velice jemnou motoriku.

Tafelspitz - Vařený hovězí plátek s bramborem a jablečným křenem patří mezi klasiku rakouské kuchyně. Patří mezi mé nejoblíbenější rakouské pokrmy. Na tom se náhodou s císařem Františkem Josefem I. shodneme. Je drahý, je vařený a moc dobrý.


Salate (saláty)

Saláty jsou regionální disciplínou. Každý si ho dělá a dochucuje po svém, což znamená, že ačkoliv se salát jmenuje stejně, může v různých regionech chutnat zcela odlišně.

Gemischter Salat (míchaný salát) – Všudypřítomný míchaný salát se běžně podává právě k výše zmíněným fritovaným kalorickým bombám, aby strávník získal pocit, že přeci jen pro to své zdravíčko něco udělal. Pokud pojedete do Chorvatska starou dobrou přetíženou cestou přes Vídeň a Slovinsko, tak budete projíždět kolem Grazu, což je region Štýrsko. Ten je známý pro fantastický dýňový olej, který právě v takovém míchaném salátu můžete ochutnat a zamilovat se.

Dessert (dezerty)

Kaiserschmarren – je klasifikováno jako dezert, ale pokud máte rádi sladká jídla, postačí často i jako menší hlavní chod. Jedná se o natrhané kousky těsta, posypané cukrem s marmeládou. Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří i po pořádném obědě mají ve sladké komůrce místo, tak vřele doporučuji ochutnat.

Strudel (závin) – Jablečný či tvarohový závin se podává ke kávě nejčastěji teplý s vanilkovou zmrzlinou, nebo s vanilkovou omáčkou.


Getränke (nápoje)

Soda Zitrone (sodovka s citrónem) - Sodovka s pořádnou porcí vymačkaného citrónu je oblíbeným  nápojem k obědu. Pravděpodobně zazní otázka od obsluhy, zda si přejete klein (0,3l), nebo gross (0,5l).

Leitungswasser (voda z kohoutku) - V Rakousku je naprosto běžné objednat si k obědu vodu z kohoutku. I tak musíte ovšem počítat s tím, že se cena bude pohybovat někde mezi 1-2 EUR.

Apfel Saft mit Leitungswasser (jablečný džus s vodou z kohoutku) - Rakušané zásadně pijí ovocné šťávy zředěné vodou. Pokud si ovšem budete přát pouze džus, řekněte si o Apfelsaft pur a čelte překvapenému obočí obsluhy, která se vám stejně pokusí vodu vnutit.

Bier (pivo) - Zde opět platí pravidlo; jiný region - jiné pivo. Nebojte se však zariskovat. Rakouská piva nejsou špatná.

Radler - Radler je nápoj složený z piva a sladké limonády. Běžně se používá Sprite nebo Fanta. Po celém Rakousku stačí říci pouze Radler a dostanete Radler. Jen, pokud vaše kroky povedou do Vorarlberska k Bodamskému jezeru, je třeba si říci o Radler süss, protože jinak dostanete pivečko smíchané s čistou vodou. A tady se nabízí otázka; proč by to proboha někdo chtěl pít?

Aperol Spritz - Alkoholický nápoj s Aperolem, Proseccem, sodovkou a plátkem pomeranče je ideální letní osvěžení. Bože, děkujeme ti za alkoholovou toleranci za volantem do 0,5 promile.

🍴🍴🍴🍵🍵🍵🍴🍴🍴

Ufff...tak a je to. Dobrý skutek učiněn. Více už mě toho nenapadá, ale pokud si i vy na něco užitečného vzpomenete, tak se prosím podělte a šup s tím do komentáře.

Doufám, že se vám díky stručnému přehledu podaří rychleji se zorientovat v meníčku a desetihodinová cesta na dovolenou snů se tak stane příjemnější.


Přeji vám, ať vám vyjde počasí, vycachtejte se i za mě, nafoukněte matračky, nahoďte bronz, ať kolegové v práci zblednou závistí, dejte si vychlazené Karlovacko (pokud si teda nevezete vlastní zásoby Plzně, to dá rozum) a užijte si prázdniny podle svého gusta...

...und Mahlzeit!





You Might Also Like

4 komentářů

  1. Skvělý článek, který mě jak inspiroval, tak i pobavil :-D! Opravdu se divím, že jsem na tvůj blog narazila až nyní.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. Jako vždy super článek. K pondělní kávě jako dělaný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Jarko. Tak to děláte správně, tento blog se doporučuje konzumovat společně s kávou a čímkoliv sladkým, co má na sobě kopec šlehačky.

      Vymazat

Prosím, zde zanechte zprávy a buďte zdrávi ♡

Se může též líbiti...

Pan Paprika

Můj muž je Maďar. A s Maďary se to má tak, že jim v žilách koluje pálenka a místo lymfy mají paprikový krém. Uvažujete-li o tom, že si ...

Je libo info o novém článku?